Műszaki rajzolás

Műszaki rajzolásA tervekhez, tervezéshez, engedélyeztetéshez, kivitelezéshez szükséges teljes dokumentációt, műszaki rajzokat, tervdokumentációt a megfelelő precizitással, pontossággal és maximalizmussal elkészítjük az Ön számára. Magánszemélyeknek, tervezőknek, beruházóknak, igény esetén PDFA formátumban.

A különböző tervfajtákat a kidolgozottság szintje szerint különböztethetjük meg. A legelső szakasz a vázlatok időszaka, ekkor nem egy tervről van szó, hanem a próbálkozások alternatíváiról. Ennek az időszaknak az eredménye, hogy kiszűrődik egy vagy több változat, amelyek alkalmasak a továbbtervezésre, továbbfejlesztésre. A megfelelő alternatíva kiválasztása után az előkészítő tervek időszaka (vázlatterv, tanulmányterv, ajánlati terv, stb.) következik, melyet az engedélyezési tervszint követ (elvi építési engedélyezési terv, építési engedélyezési terv). A legrészletezettebb tervtípus a kiviteli terv (tendertervek, műszaki kiviteli tervek), melyek a megfelelő kivitelezéshez szükségesek.

Fontos, hogy a műszaki rajzok kellő precizitással és hozzáértéssel legyenek elkészítve, mivel ezek alapján történik az épület engedélyeztetése, majd az épület kivitelezése.

Az engedélyezési tervek szerepe, hogy általuk a hatósági engedélyezést elnyerve folytatódhasson a tervezés, vagy megkezdődhessen a kivitelezés. Mivel az engedélyezési tervek már hivatalos fórumokra kerülnek, ezért mind a tartalmukat, mind a formai megjelenésüket törvény szabályozza (37/2007(XII.13.) ÖTM rendelet).

A kivitelezéshez szükséges tervfajták a kiviteli tervek (tenderterv, műszaki kiviteli terv):

A tenderterv a műszaki kiviteli tervet esetlegesen megelőző tervfázis. Célja, hogy a megbízó az építési engedéllyel rendelkező épület kivitelezéséhez ajánlatokat gyűjtsön különböző kivitelező cégektől. A tendertervek ezért általában jóval részletezettebbek, mint az engedélyezési tervek és kevésbé, mint a műszaki kiviteli tervek.

Műszaki kiviteli tervek készítése a gépészettől a statikai tervekig. A műszaki kiviteli terv a legrészletesebben kidolgozott tervfajta. Az alkalmas kiviteli terv tartalmazza az épület megfelelő kivitelezéséhez szükséges minden műszaki megoldást és részletet. Egyrészt kidolgozásra kerülnek az építészeti tervek a pallértervektől kezdve, a falterveken, a falmetszeteken át, a konszignációkon keresztül a részlettervekig, vagy gyártmánytervekig minden. Másrészt tartalmazza az összes szükséges szakági tervdokumentációt (alapfokon: tartószerkezettervek, gépészeti tervek, benne víz-csatorna, gáz, fűtés, szellőzés, klimatizálás, elektromos tervek, benne gyenge és erősáram) és az összes szükséges kiegészítő és technológiai terveket (mint például: akusztika, konyhatechnológia, könyvtártechnológia, orvosi technológiák, stb.). A tervlapok mellett része a kiviteli terveknek az összes szakág műszaki leírása, az összes szükséges alátámasztó számítási anyag és egyéb műszaki melléklet. A műszaki kiviteli tervek tartalmi és formai követelményeit az 290/2007 (X.31.) Kormányrendelet szabályozza.

Napjainkban a számítógépes építészeti tervezés az épülettervezés folyamatának fontos része, építészeti szoftverek alkalmazásával a tervező képes az épület modelljének elkészítésére, látványának megjelenítésére, részletes tervek elkészítésére, pontos, precíz, részletgazdag műszaki rajzok megvalósítására.

A műszaki rajzok inkább a szakembereknek (építészeknek, építési hatóságoknak, kivitelezőknek), míg a látványtervek a beruházóknak, építtetőknek mutatják be az épületet.

Copyright © 2013 3d-latvanyterv.hu
   Minden jog fenntartva!
Ügyfélszolgálat:
09.00-16.00
Tel: +36-70-941-5030
Email: info@3d-latvanyterv.hu
isol.hu